SCOUTTIPSET
En scout har alltid torrt på fötterna!
Det nya scoutåret är inne på högfart, och hajkerna och utflykterna står som spön i backen. Varje helg är det minst ett gäng från kåren som drar iväg ut i skogen. Pigga och entusiastiska möts de på lördag morgon, och fortfarande entusiastiska men inte fullt lika pigga återvänder de på söndag kväll.
Det finns ett klart samband mellan fukt och kyla. Fuktiga fötter blir frusna fötter förr eller senare. Att hålla fötterna torra är den bästa garantin för att de ska vara varma. Men för oss som lätt fryser om fötterna räcker inte det. Vi måste också gardera med bra sulor. Kylan kommer som bekant underifrån. Pröva de så kallade astronautsulorna som har en sida med reflekterande metallfilt. Om man ska stå stilla länge kan det vara klokt att stå på något isolerande, till exempel en tidning i  plastpåse. Ha inte för mycket sockor, det måste finnas plats för luft som kan hålla fötterna varma. Helly-Hansens fibersocka är toppen, men kan vara knölig i skorna och ge skavsår. Kom ihåg att ull värmer även om oturen skulle vara framme och sockan skulle bli fuktig!
Det är också självklart viktigt att röra på sig när man fryser. Jag har under min långa scoutkarriär haft många tillfällen att studera kalla fötter och den missnöjda stämning som ofta följer. Och jag har funnit att om man hoppar och skvätter lite med benen så blir man både varmare och - lustigt nog - gladare.
Det är som det ska vara, för den som återvänder från en scouthelg och är utvilad har nog missat något. Men man kan vara trött på olika sätt. Den trötthet som man inte vill ha är den som följer av att man blivit nedkyld, uthungrad och blöt. Och det kan man undvika!! Här följer några tips på hur man klarar sig bättre i vildmarkslivet, denna gång med tonvikt på hur man håller sig och sina fötter varma och torra.
Under mitten av  80-talet kunde man bland kårens patrullscoutledare iaktta ett hastigt uppflammande mode att doppa gympadojjorna i stearin för att få skor som tålde regn. Utvecklingen har dock gått framåt sen dess, och idag finns det bra skor i t ex gore-tex som klarar fukt alldeles utmärkt. Mot ett rejält dagsregn är dock alltid stövlar och kängor det bästa. Här finns inga genvägar. Kängorna måste smörjas och vårdas, strumporna ska bytas ofta när det blivit blöta. Ofta slarvas det med att sköta kängorna eller stövlarna när de inte används. Ta alltid ut sulorna så att de får torka, och ställ skorna på någon varm plats så att de också torkar. Kom dock ihåg det gamla scoutordspråket ”Där smör smälter bränns läder” - ställ inte kängor för nära elden.
Kängor och stövlar på Internet
Några fabrikanter
http://www.lundhags.se/
http://www.vasque.com/
http://www.rockport.com/catalog/
Övriga
http://www.advguide.com/sup_link.html
http://www.campmor.com/footwear/footwear.index.html