REPORTAGE  
I ur och skur...
Vinden låter det översta snötäcket blåsa horisontellt över Bredäng och de kalla blöta flingorna nästlar sig in mellan alla åtta klädlager. Det känns som de letar sig in mot huden med siktet inställt på att borra sig ända ner till märgen. Förutom den i dun väl inbäddade figuren som just finner räddning i porten på väg hem syns inte en människa så långt ögat kan nå. Finska vinterkriget var en ljum sensommarkväll jämfört med den här måndagen.


Bävern


Av Mats Kronbladh
Åttiotre centimeter utanför den vitmålade dörren går gränsen. Här går en skarp skiljelinje mellan kyla och värme och mellan mörker och ljus. När dörren har öppnats slår värmen mot oss och kylan utanför är plötsligt lika bortglömd som sommaren nyss var. Välkommen till Snabbfötterna!


Peter

Vi smyger, kanske inte på snabba, men väl på tysta fötter in till salen och hittar där Karro och fyra förväntansfulla Illrar som sitter och laddar upp inför helgens stora händelse, övernattningen! Valda små delar av övernattningens innehåll avslöjas och när det står klart att övernattningen kommer att vara upplagd som en tidsresa uppstår livliga diskussioner om både när bilen kom och om vikingarna härjade på 1400-talet. Tidsresan kommer starta på fredagen mitt i 1800-talet och sedan börjar klockorna snurra snabbare än tåget! Hippieperioden på 60-talet misstänks kunna innebära en liten music-craft där det gäller att kunna både det ena och andra om låtar och artister. Vi får ett halvt löfte om ett reportage från övernattningen och bestämmer att det är dags att kolla in var resten av avdelningen håller hus.


Thérèse

På kubbarna utanför ledarrummet sitter Mården och skissar på papper tillsammans med Karin. Vi fattar inte riktigt vad som är på gång och patrullen är så inne i sitt jobb att våra frågor klingar ut obesvarade. Efter en stund sjunker koncentrationen och vi får reda på att det jobbas på patrullens egen hemsida som skall ligga på Internet. Nu får vi också klart för oss vad mötet egentligen handlar om… Vi har lyckats pricka in avdelningens IT-möte! Patrullen ledsnar på de hopplösa reportrarna och vänder sig åter mot skisserna. Vad skall det egentligen stå på patrullens hemsida? Har någon en e-mailadress som patrullen kan ta emot elektronisk post från beundrare runtom i världen? Att det klart och tydligt skall framgå att Mården är den bästa patrullen, det är ju i alla fall självklart!


Karro

Illern sitter i en stor hög tillsammans med Thérèse i stugan, tätt hopkrupna bakom en bärbar dator. Här visas bilder från höstens sista övernattning som tagits med en digitalkamera utan vanlig film. Efter att ha kopplat ihop kameran med en dator ”framkallar” man bilderna genom att föra över dem till datorn. På skärmen skymtar vi både välkammade scouter och fula fiskar och många av bilderna kan verkligen passa bra in på patrullens och avdelningens websidor på Internet. Fast en del skall nog hållas hemliga för omvärlden om inte Snabbis skall få ett oförtjänt dåligt rykte om sina övernattningar!


Karin

Ledarrummet har Peter förvandlat till en komplett datorcentral och här trängs fyra glada Vesslor med skärmar, datorer och en massa kablar. Efter att ha kopplat upp datorn mot Internet så surfas det vilt på webben, inte minst till kårens egna sidor. En liten koll på tidigare skrivna inlägg i gästboken ger naturligtvis reaktioner och Vesslan bestämmer sig för att göra sig odödliga genom ett eget inlägg! Nåja, åtminstone odödliga tills någon elak redaktör på Vasen bestämmer sig för att ta bort lite gamla inlägg för att få plats med nya fräscha… PL överlämnar med varm hand tangentbordet till en annan patrullmedlem som med flinka fingrar knattrar ihop en hälsning till omvärlden. Modemet kopplas ner på grund av tidsspärren på telefonen och det är dags för Vesslan att se vad nästa station har att överraska med!

När alla patruller varit runt på alla stationer släcks det ner i salen och endast en foto-genlykta kastar flammande ljus över 17 trötta Snabbfötter i mörkret. Vi smiter iväg och lämnar avdelningen innan avslut-ningsceremonin börjar. En sådan är ju faktiskt något som är till endast för medlemmarna och inte vilka gamla reportrar som helst!

Efteråt står vi ute i den bistra och iskalla februarikvällen igen. Så fort dörren stängts börjar vi sakna värmen inne hos Snabbis.


Mården


Vesslan och Peter


Vesslan och Karro

Skicka ett mail till kåren! Vasen vill att du skriver!